Аторис таблетки покрытые пленочной оболочкой 20мг №30 (19910)

код товара: 19910
в наличии
Срок годности до 01.03.2025
Цена:
322.90грн.
Купить в 1 клик
в наличии
код товара: 19910
Рецептурный препарат
Срок годности до 01.03.2025
Цена:
322.90грн.
Купить в один клик
Купить в 1 клик
Ваш город
Днепр
Условия доставки
Заказ до 1 000 грн.
Заказ от 1 000 грн.
Самовывоз из аптеки
Заказ до 1 000 грн. Бесплатно
Заказ от 1 000 грн. Бесплатно
В отделение Новой Почты
Заказ до 1 000 грн. По тарифам перевозчика
Заказ от 1 000 грн. Бесплатно
Характеристики
БрендKRKA
ПроизводительКРКА, д.д., Ново место, Словения
Форма выпускаТаблетки по 10 мг, 20 мг № 30, № 90 (10 таблеток в блистере; 3 или 9 блистеров) в картонной коробке. Таблетки по 40 мг (по 10 таблеток в блистере; 1, 3 или 9 блистеров) в картонной коробке.
Действующее веществоАТОРВАСТАТИН
Торговое названиеАторис
Обновлено:
24.10.2023
Проверено

Описание

Гиполипидемические средства. Препараты, снижающие концентрацию холестерина и три глицеридов в сыворотке крови. Аторвастатин. Код АТС С 10А А 05.

Инструкция - Аторис таблетки покрытые пленочной оболочкой 20мг №30

Бренд

Производитель

КРКА, д.д., Ново место, Словения

Страна происхождения

Словения

Состав

1 таблетка, вкрита плівковою оболонкою, містить 10 мг, 20 мг або 40 мг аторвастатину у вигляді кальцієвої солі;
допоміжні речовини:
Таблетки по 10 мг, 20 мг: повідон, натріюлаурилсульфат, кальцію карбонат, целюлоза мікрокристалічна, лактози моногідрат, натрію кроскармелоза, магнію стеарат, тальк, титану діоксид (Е 171), макрогол 3000, спирт полівініловий.
Таблетки по 40 мг: повідон, натрію лаурилсульфат, кальцію карбонат, целюлоза мікрокристалічна, лактози моногідрат, натріюкроскармелоза, кросповідон, магнію стеарат, гідроксипропілм етилцелюлоза, титанудіоксид (Е 171), макрогол 400.

Форма выпуска

Таблетки по 10 мг, 20 мг № 30, № 90 (10 таблеток в блистере; 3 или 9 блистеров) в картонной коробке. Таблетки по 40 мг (по 10 таблеток в блистере; 1, 3 или 9 блистеров) в картонной коробке.

Лекарственная форма

Таблетки, покрытые пленочной оболочкой.

Белые, круглые, немного выпуклые, покрытые пленочной оболочкой таблетки;

Действующее вещество

АТОРВАСТАТИН

Фармакодинамика

Аторис містить активну речовинуаторвастатин. Він належить до групи лікарських засобів, дія яких полягає узниженні рівнів загального холестерину й холестерину ліпопротеїнів низької щільності в крові. Аторис знижує рівні три гліцеридів і підвищує рівні холестерину ліпопротеїнів високої щільності в крові.

Основним механізмом дії аторвастатину є пригнічення активності 3-гідрокси-3-метилглутарил-кофермент А (ГМГ-КоА)-редуктази -ферменту, який каталізує перетворення ГМГ-КоА у мевалонову кислоту. Це перетворення є одним із початкових етапів синтезу холестерину в організмі. Блокада синтезу холестерину аторв астатином приводить до збільшення здатності рецепторів з'язувати холестерин ЛПНЩ у печінці й у тканинах поза печінкою. Атарвастатин зменшує утворення ЛПНЩ і кількість частин ЛПНЩ, а також виводять їх із плазми, що приводить до зменшення рівнів холестерину в крові. Аторвастатин також уповільнює секрецію холестерину ліпопротеїнів дуже низької щільності в печінці, що може бути найбільш імовірним механізмом зниження рівнівтри гліцеридів у крові, оскільки зменшується зв'язування з білком-переносникомАпоВ і, таким чином, підвищується кліренс. Вплив аторваститну на підвищення рівнів холестерину ЛПВЩ не з'ясований.

Крім впливу наліпіди плазми аторвастатин виявляє інші ефекти, які посилюють його дію проти атеросклерозу. Він пригнічує синтез ізопреноїдів - речовин, які діють якфактори росту на проліферацію клітин гладких м'язів судин. Він зменшуєв'язкість плазми й активність деяких факторів коагуляції та агрегації. Завдяки такій дії він покращує гемодинаміку і сприяє покращенню рівноваги коагуляції крові. Крім того, інгібітори ГМГ-КоА-редуктази впливають на метаболізм макрофагів, і таким чином пригнічують їх активацію, що зменшує розривиатеросклеротичних бляшок.

Фармакокинетика

Аторвастатин приблизно на 80 % швидко всмоктується ушлунково-кишковому тракті. Максимальна концентрація в плазмі досягається через 1-4 години. Хоча прийом їжі зменшує всмоктування аторвастатину, це не впливаєна його ефективність. Через інтенсивне перше коло метаболізму аторвастатин маєнизьку біодоступність - лише 12 %. Середній об'єм розподілу (Vd) аторовастатину становить 381 л. Більше ніж 98 % аторвастатину зв'язані збілками плазми. Аторвастатин не проходить крізь гематоенцефалічний бар'єр. Упечінці він метаболізується до орто- та парагідроксильованих похідних і різних продуктів бета-окислення. Такі активні метаболіти відповідають приблизно 70 % інгібіторної активності по відношенню до ГМГ-КоА-редуктази.

Середній час напів виведення (t1/2) становить 14 годин, а на півперіод інгібіторної активності щодо цільового ферменту становить 20-30 годин. Приблизно 46 % аторвастатину виводяться з фекаліями і менше 2 % - із сечею.

Показания

Гиперлипидемия.

Аторис снижает уровень общего холестерина, холестерина липопротеинов низкой плотности (ЛПНП), аполипопротеина В ітри глицеридов в сыворотке крови пациентов, которые больны на первичную гіперліпідеміютипу ІІа и ІІb, включая полігенну гиперхолестеринемию, гетерозиготну сімейнугіперхолестеринемію и смешанную гиперлипидемию.

Аторис также показан для снижения повышенных уровней общего холестерина, холестерина липопротеинов низкой плотности тааполіпопротеїну В у пациентов с гомозиготной семейной гиперхолестеринемией.

Аторис повышает уровни холестерина ліпопротеїніввисокої плотности (ЛПВП) и снижает отношение содержания холестерина ЛПНП к содержанию холестерина ЛПВП и отношение содержания общего холестерина к содержанию холестерина ЛПВП.

Аторис назначают в случаях, когда нет удовлетворительной ответной реакции организма лишь на диету и другие нефармакологические мероприятия.

Противопоказания

Аторис противопоказан:

в випадкахгіпер чувствительности к любому ингредиенту препарата,

при заболевании печени в активной форме,

повышении рівнятрансаміназ в сыворотке более чем в 3 раза,

заболевании скелетных мышц,

в періодивагітністі и лактации.

Взаимодействие с другими лекарственными средствами

При паралельному прийомі Аторису з циклоспорином, антибіотиками (еритроміцином, кларитроміцином, хінупристин/далфопристином), інгібіторами протеаз (ампренавіром, індинавіром, ритонавіром), антимікотичнимизасобами (флуконазолом, кетоконазолом, ітраконазолом) або нефазодоном може спостерігатися підвищення рівня Аторису у сироватці, що може спричинити міопатіюз рабдоміолізом і порушенням функції нирок. Всі вищезазначені препарати є інгібіторами ферменту CYP450 3А 4, який бере участь у метаболізмі Аторису. Одночасне застосування Аторісу з похідними фіброєвої кислоти або ніацином може підвищити рівень Аторісу у сироватці.

Фенітоїн є індуктором CYP450 3А 4, тому його прийом разом з Аторисом може зменшити ефективність останнього. Паралельний прийоматорвастатину та антацидів (суспензія гідроксиду магнію і алюмінію) призводить до зниження рівнів аторвастатину в плазмі на 35 %. Проте це суттєво не впливає ефективність аторвастатину. При паралельному прийомі аторвастатину іколестиполу рівні аторвастатину в плазмі зменшуються на 25 %, але терапевтичний ефект такої комбінації є більшим, ніж ефект прийому лише аторвастатину.

У пацієнтів, які одночасно приймали по 80 мгаторвастатину і дигоксин, рівні дигоксину в плазмі підвищились приблизно на 20%. Пацієнти, які одночасно приймають Аторис і дигоксин, повинні перебувати піднаглядом лікаря.

Паралельний прийом Аторису та пероральних контрацептивів (норетиндрон, етинілестрадіол) може призвести до підвищеного всмоктування контрацептивів і до підвищення їх рівня в плазмі.

Паралельний прийом аторвастатину та варфарину може посилити вплив останнього на параметри коагуляції крові. У клінічному дослідженні паралельне застосування цих двох препаратів призвело до тимчасового зменшення протромбі нового часу протягом перших днів лікування. Через 15 днів лікування значення протромбі нового часу повернулись до рівнів, визначених перед початком паралельного лікування. Протягом перших днів лікування Аторисом зварфарином рекомендується контролю вати значення протромбі нового часу.

Вживання грейпфрутового соку під час лікуванняАторисом може призвести до збільшення рівнів Аторису в плазмі. Пацієнтам слід уникати вживання грейпфрутового соку під час лікування Аторисом.

Способы применения

Перед лікуванням Аторисом пацієнта слід перевести надієту з низьким вмістом ліпідів, і такої дієти слід додержуватись протягом терапії препаратом.

Рекомендована початкова доза Аторису становить 1таблетку по 10 мг на добу. Можна збільшити добову дозу Аторису до 80 мг, залежно від бажаного ефекту. Дозу Аторису слід приймати один раз на день, будь-коли протягом дня, але завжди в один і той самий час кожного дня. Аторисможна приймати до або після їди. Ефект спостерігається через два тижні лікування, а максимальний - через чотири тижні. Тому дозу можна змінювати лишечерез чотири тижні після прийому попередньої дози.

Первинна (гетерозиготна сімейна або полігенна) гіперхолестеринемія (тип ІІа) і змішана гіперліпідемія (тип ІІb)

Лікування починається з рекомендованої початкової дози, яку підвищують через чотири тижні, залежно від реакції пацієнта. Максимальна добова доза становить 80 мг.

Гомозиготна сімейна гіперхолестеринемія

Дорослі: діапазон доз - такий самий, як і при інших формах гіперліпідемії. Початкову дозу коригують у залежності від стану захворювання. У більшості пацієнтів, які хворі на гомозиготну сімейнугіперхолестеринемію, оптимальний ефект спостерігається при вживанні добової дози 80 мг Аторису. Аторис використовується як допоміжна терапія при використанні інших засобів лікування (плазмафорез) або як основна терапія, якщо лікування іншими методами не можливе.

Діти: є незначний досвід використання препарату для лікування дітей. Дев'ятьох дітей із гомозиготною сімейною гіперхолестеринемієюу віці до 14 років лікували аторв астатином протягом 8 тижнів. Вони приймали по 80 мг на добу. Не спостерігались ніякі значні побічні ефекти.

Дітям ці ліки може призначати лише спеціаліст. Рекомендована початкова доза становить 10 мг.

Немає потреби у зменшенні рекомендованих доз для пацієнтів похилого віку і для пацієнтів із порушенням функції нирок.

Передозировка

До этого времени не сообщалось о случаях передозировки аторвастатина.

В случае передозировки необходимо употреблять таких общих мероприятий: контроль и поддержание жизненных функций и предотвращения дальнейшему всасыванию препарата (промывание желудка, назначение активированного угля или послаблю тельных средств).

Если наблюдается миопатия с последующим розвиткомрабдоміолізу и острой недостаточности почек (которая является редким, но серьезным нежелательным эффектом), надо немедленно отменить препарат и назначить вливаннядіуретиків и натрия бикарбоната. При необходимости следует начать гемодиализ. Рабдоміолізможе привести к гиперкалиемии, которую лечат внутренне венным введением кальция хлорида или кальция глюконата, инфузией глюкозы с инсулином, ионообменными средствами для обмена калия. Поскольку аторвастатин в основном связывается збілками плазмы, гемодиализ - это относительно малоэффективное средство виведенняаторвастатину из организма.

Побочные действия

Найбільш поширеними небажаними ефектами (які повідомлялись відносно більше ніж 1 % пацієнтів) є шлунково-кишкові порушення, головний біль (1-2 %), біль у м'язах (1,3-5,6 %) і порушення сну.

У клінічних дослідженнях спостерігалась така частота появи шлунково-кишкових порушень: запор (1,1-3%), нудота (1-3 %), метеоризм (2%), біль у животі (2,1-3,8 %), диспепсія (2 %) і діарея (2,7 - 5,3 %).

Клінічно суттєве підвищення лабораторних значень трансаміназ (АЛТ, АСТ) спостерігалось в 0,7 % пацієнтів, які брали участь у клінічних дослідженнях. Такий небажаний ефектстав причиною припинення лікування для менше ніж 0,3 % пацієнтів. Частота виникнення вищезазнач енного побічного ефекту залежить від дози і спостерігається у пацієнтів (2,3 %), які приймали по 80 мг аторвастатину.

Важливий і дуже рідкий комплекс небажаних ефектів складається із захворювань м'язів (міопатія), які виявляються як біль у м'язах, слабкість м'язів і підвищення рівня креатинкінази (КК) у м'язах. Дуже рідкоможе розвинутись рабдоміоліз, який призводить до порушення функції нирок. Симптоми та прояви міопатії спостерігались лише у 3 (0,1 %) з 2502 пацієнтів, які брали участь у клінічних дослідженнях. Рабдоміоліз не розвинувся у жодногоз цих пацієнтів.

Інші небажані ефекти, що спостерігаються дуже рідко або навіть в одиничних клінічних випадках, включають такі: втрата апетиту, блювання, запаморочення, парестезія, периферична невропатія, порушення свідомості, судоми м'язів, міозит, дерматоміозит, бульозний дерматоз, некроліз епідермісу, висипка на шкірі, прурит, алопеція, жовтяниця, холестаз, гепатит, панкреатит, фарингіт, риніт, біль у грудях, тромбоцит опенія, гіпоглікемія, гіперглікемія, імпотенція тареакції гіпер чутливості (анафілактична реакція, висипка на шкірі, артралгія). Для більшості із зазначених вище побічних ефектів не встановлений надійний причинний зв'язок із прийомом Аторису.

Особые условия

Під час лікування Аторисом може спостерігатисьпідвищення активності ферментів печінки. Таке підвищення буває, у більшості випадків, незначним і не має клінічного значення, проте рекомендуєтьсяконтролю вати активність ферментів печінки перед початком лікування і регулярно протягом лікування. Якщо спостерігається перевищення нормальних рівнів АСТі/або АЛТ більше ніж у три рази, лікування аторв астатином слід припинити.

Аторвастатин не рекомендований жінкам дітородного віку, які не використовують надійний засіб контрацепції. Якщо під час лікуванняАторисом пацієнтка вирішить завагітніти, вона повинна припинити прийом препарату не пізніше, ніж за місяць до запланованої вагітності.

Лікування аторв астатином може бути пов'язано з розвитком міопатії і може призвести до рабдоміолізу та порушення функції нирок. Ризик такого ускладнення підвищується при паралельному прийомі одного або кількох із таких лікарських продуктів: похідні фіброєвої кислоти, ніацин, циклоспорин, нефазодон, певні антибіотики, азолові антимікотичні засоби та інгібіторипротеази ВІЛ. За наявності симптомів міопатії рекомендується визначити активність креатинкінази (КК) у сироватці. У разі значного патологічного підвищення активності КК лікування слід припинити. На можливість підвищення активності КК у сироватці під час лікування Аторисом слід зважати при диференціальному діагнозі болю за грудниною.

Вагітність і лактація. Аторіс протипоказаний вагітним і жінкам у період годування груддю.

Вплив на здатність управляти автомобілем та використовувати технічні пристрої. Немає повідомлень про вплив Аторісу на здатність управляти автомобілем і використовувати технічні пристрої.

Особые условия хранения

Термін придатності - 2 роки.

Зберігати при температурі не вище 25 °С.

Зберігайте в недоступному для дітей місці.

Синоним

АТОРВАСТАТИН, АБИТОР®, АЗТОР, АКТАСТАТИН, АМВАСТАН, АМИКОР, АСТИН, АТЕРОЗ, АТО, АТОКОР, АТОРВАКОР®, АТОРВАСТЕРОЛ, АТОРЕК, АТОРИС, АТОРМАК, АТОТЕКС, ВАЗОКЛИН, ВАСТОР, ЛИВОСТОР, ЛИПЕРОЗ, ЛИПИГЕТ, ЛИПИДЕКС, ЛИПИДРА, ЛИПИКАРД, ЛИПИКС, ЛИПИМАКС, ЛИПРИМАР®, ЛИПРИСТАТ, ЛИТОРВА, СТОРВАС, СТОРВАС-Н, ТОЛЕВАС, ТОРВАДАК®, ТОРВАЗИН®, ТОРВАКАРД 10, ТОРВАКАРД 20, ТОРВАКАРД 40, ТОРВАКАРД 80, ТОРЗАКС®, ТУЛИП, ТУЛИП®, ЭКСТОР-10, ЭКСТОР-20, ЭМСТАТ 10, ЭМСТАТ 20, ЭСКОЛАН-САНОВЕЛЬ, ЭТСЕТ®, АТОРВАСТАТИН КАЛЬЦИЯ, АТОРВАСТАТИН ПФАЙЗЕР, АТОРВАСТАТИН ТЕХНОМЕД 20 мг, АТОРВАСТАТИН-РАТИОФАРМ, АТОРЕМ 10, АТОРЕМ 20, АТРОКС, ЛИПИКОР-10, ЛИПИКОР-20, ЛИПИКОР-40, ЛИПИКОР-5, ЛИПИТИН А-10, ЛИПИТИН А-20, ЛИМИСТИН 10, ЛИМИСТИН 20, ЛИМИСТИН 40, АТВАС 10, АТВАС 20, АТОРЕМ 40

Инструкция, размещенная на данной странице, носит информационный характер и предназначена исключительно для ознакомительных целей. Не используйте данную инструкцию в качестве медицинских рекомендаций . Постановка диагноза и выбор методики лечения осуществляется только вашим лечащим врачом. Подробнее об Отказе от ответственности.

08004 08004