Дивигель гель 0,1% 0.5 г №28 (00974)

код товара: 00974
в наличии
Срок годности до 01.04.2026
Цена:
361.60грн.
Купить в 1 клик
в наличии
код товара: 00974
Рецептурный препарат
Срок годности до 01.04.2026
Цена:
361.60грн.
Купить в один клик
Купить в 1 клик
Ваш город
Днепр
Условия доставки
Заказ до 1 000 грн.
Заказ от 1 000 грн.
Самовывоз из аптеки
Заказ до 1 000 грн. Бесплатно
Заказ от 1 000 грн. Бесплатно
В отделение Новой Почты
Заказ до 1 000 грн. По тарифам перевозчика
Заказ от 1 000 грн. Бесплатно
Характеристики
ПроизводительОрион Корпорейшн, Финляндия
ФормаГель
Форма выпускаГель 0,1% пакет 0,5 г, № 28
Действующее веществоЭСТРАДИОЛ
Торговое названиеДивигель
Обновлено:
01.06.2023
Проверено

Описание

Гель для наружного применения 0.1% однородный, опалесцентный.
< br>код ATX. G03CA03

Инструкция - Дивигель гель 0,1% 0.5 г №28

Производитель

Орион Корпорейшн, Финляндия

Страна происхождения

Финляндия

Состав

1 пак. (0.5 г)

естрадіол (у формі гемігідрату) 500 мкг

Допоміжні речовини: карбомер (карбопол 974Р), троламін, пропіленгліколь, етанол 96%, вода очищена - до 0.5 м

Форма выпуска

Гель 0,1% пакет 0,5 г, № 28

Лекарственная форма

Гель

Действующее вещество

ЭСТРАДИОЛ

Фармакодинамика

Активна речовина препарату Дивігель, синтетичний 17?-естрадіол, хімічно та біологічно ідентичний ендогенному людському естрадіолу, що виробляється в організмі жінок яєчниками, починаючи з першої менструації і аж до менопаузи. Естрогени утворюють комплекс зі специфічними рецепторами, виявленими в клітинах різних органів-мішеней - в матці, піхву, сечівнику, молочній залозі, печінці, гіпоталамусі, гіпофізі. Комплекс рецептор-ліганд взаємодіє з естроген-ефекторними елементами геному і специфічними внутрішньоклітинними білками, що індукують синтез і-РНК, білків і вивільнення цитокінів і факторів росту.

Надає фемінізірующее вплив на організм. Стимулює розвиток матки, маткових труб, піхви, строми і проток молочних залоз, пігментацію в області сосків і статевих органів, формування вторинних статевих ознак за жіночим типом, зростання і закриття епіфізів довгих трубчастих кісток. Сприяє своєчасному відторгнення ендометрію і регулярним кровотеч, у великих концентраціях викликає гіперплазію ендометрія, пригнічує лактацію, пригнічує резорбцію кісткової тканини, стимулює синтез ряду транспортних білків (тироксинзв'язуючого глобулін; транскортином; трансферрин; глобулін, що зв'язує статеві гормони), фібриногену. Надає прокоагулянтную дію, збільшує синтез в печінці вітамін К-залежних факторів згортання крові (II, VII, IX, X), знижує концентрацію антитромбіну III.

Підвищує концентрації в крові тироксину, заліза, міді та інших. Надає антиатеросклеротичну дію, збільшує вміст ЛПВЩ, зменшує ЛПНЩ і холестерину, підвищує концентрацію тригліцеридів. Модулює чутливість рецепторів до прогестерону і симпатичну регуляцію тонусу гладкої мускулатури, стимулює перехід внутрішньосудинної рідини в тканини і викликає компенсаторну затримку натрію і води. У великих дозах перешкоджає деградації ендогенних катехоламінів, конкуруючи за активні рецептори катехол-О-метилтрансферази.

Після менопаузи в організмі утворюється лише незначна кількість естрадіолу (з естрону, що знаходиться в печінці і в жировій тканині). Зниження вмісту виробляється в яєчниках естрадіолу супроводжується у багатьох жінок вазомоторной і терморегулюючої нестабільністю ( "припливи" крові до шкіри обличчя), розладами сну, а також прогресуючою атрофією слизової оболонки органів сечостатевої системи.

Внаслідок дефіциту естрогенів розвивається остеопороз (головним чином хребта). Після прийому всередину більшу кількість естрадіолу перш, ніж потрапити в кровотік, метаболізується в просвіті (мікрофлорою) і стінці кишечника, а також в печінці (що призводить до нефізіологіческі високих концентрацій естрону в плазмі, а при тривалій терапії - до кумуляції естрону і естрону сульфату) . Наслідки накопичення цих метаболітів в організмі протягом тривалого часу ще не з'ясовані. Відомо, що пероральне застосування естрогенів викликає підвищення синтезу білків (в т.ч. реніну), що призводить до підвищення артеріального тиску.

Показания

•Заместительная гормональная терапия при симптомах дефицита эстрогена;

•лечение климактерического синдрома, связанного с естественной или искусственной менопаузой, развившейся вследствие хирургического вмешательства.

Противопоказания

Підвищена чутливість до естрадіолу і / або будь-якого з допоміжних речовин препарату;

рак молочної залози (діагностований, підозрюваний або в анамнезі);

діагностовані або підозрювані естрогензалежні злоякісні пухлини статевих органів (в т.ч. рак ендометрія);

кровотечі з піхви неясної етіології;

нелікована гіперплазія ендометрію;

виявлена ??придбана або спадкова схильність до венозного або артеріального тромбозу, включаючи дефіцит антитромбіну III, дефіцит протеїну С, дефіцит протеїну S);

венозні тромбози і тромбоемболії в даний час або в анамнезі (в т.ч. тромбоз і тромбофлебіт глибоких вен, тромбоемболія легеневої артерії);

активні або недавно перенесені артеріальні тромбоемболічні захворювання (в т.ч. стенокардія, інфаркт міокарда);

вроджені гіпербілірубінемії (синдроми Жильбера, Дубіна-Джонсона, Ротора);

доброякісні або злоякісні пухлини печінки в даний час або в анамнезі;

холестатичнажовтуха або виражений холестатичний свербіж (у т.ч. посилення їх проявів під час попередньої вагітності або на фоні прийому препаратів статевих гормонів);

гостре захворювання печінки або наявність захворювання печінки в анамнезі, якщо результати функціональних проб печінки не повернулися до норми;

порфірія.


З обережністю слід застосовувати препарат Дивігель при таких захворюваннях, як міома матки, ендометріоз, наявність факторів ризику тромбоемболічних розладів, наявність факторів ризику естрогензалежних пухлин (рак молочної залози у родичів першої лінії спорідненості),

артеріальна гіпертензія, захворювання печінки (в т.ч. аденома печінки) при нормальних показниках функціональних проб печінки, цукровий діабет з або без діабетичної ангіопатії, холелітіаз, мігрень або сильний головний біль, системний червоний вовчак, гіперплазія ендометрію в

анамнезі, епілепсія, бронхіальна астма, отосклероз, серцева недостатність, ниркова недостатність, ІХС, серповидно -клеточная анемія, хлоазма в анамнезі, гіпертригліцеридемія в анамнезі, спадковий ангіоневротичний набряк.

Досвід застосування у жінок старше 65 років обмежений.

Застосування при вагітності та годуванні груддю
Препарат Дивігель не показаний до застосування під час вагітності. Якщо під час лікування препаратом Дивігель настає вагітність, лікування слід негайно припинити.

Результати більшості епідеміологічних досліджень, проведених до теперішнього часу і стосуються випадкового впливу естрогенів на плід, не вказують на наявність тератогенного або фетотоксичну ефекту.

Препарат Дивігель не показаний до застосування під час грудного вигодовування.

Застосування при порушеннях функції печінки
Протипоказаний при доброякісних або злоякісних пухлинах печінки в даний час або в анамнезі; гострому захворюванні печінки або наявності захворювання печінки в анамнезі, якщо результати функціональних проб печінки не повернулися до норми.

З обережністю призначають при захворюваннях печінки (в т.ч. аденомі печінки) при нормальних показниках функціональних проб печінки.

Застосування при порушеннях функції нирок
З обережністю призначають при нирковій недостатності.

Застосування у дітей
Показання до застосування препарату Дивігель у дітей відсутні.

Застосування у літніх пацієнтів
Досвід застосування у жінок старше 65 років обмежений.

Взаимодействие с другими лекарственными средствами

Метаболізм естрадіолу прискорюється при одночасному прийомі з барбітуратами, транквілізаторами (анксиолитики), наркотичними анальгетиками, засобами для наркозу, деякими протиепілептичними засобами (карбамазепін, фенітоїн), індукторами ферментів печінки; рослинними препаратами, що містять звіробій продірявлений.

Концентрація естрадіолу в крові також знижується при одночасному використанні фенілбутазоном і деяких антибіотиків та противірусних препаратів (ампіцилін, рифампіцин, рифабутин, невірапін, ефавіренз).

Ритонавір і нелфінавір, відомі також як сильні інгібітори, при спільному застосуванні з статевими гормонами, навпаки, виявляють індукуючи властивості.

Дія естрадіолу посилюється на тлі прийому фолієвої кислоти і препаратів гормонів щитовидної залози.

При трансдермальном введенні вдається уникнути ефекту "першого проходження" через печінку, таким чином, ефект від препаратів для ЗГТ при трансдермальном нанесенні естрогенів, можливо, в меншій мірі, ніж при пероральному застосуванні, залежить від дії індукторів печінкових ферментів.

У клінічній практиці посилений метаболізм естрогенів може вести до ослаблення ефекту і змін характеру маткових кровотеч.

естрадіол:

підвищує ефективність гіполіпідемічних засобів;
послаблює ефект препаратів чоловічих статевих гормонів; гіпоглікемічних, діуретичних, гіпотензивних препаратів та антикоагулянтів.

Способы применения

Препарат Дивігель - гель для трансдермального застосування. Препарат Дивігель може застосовуватися для тривалої і циклічної терапії. Звичайна стартова доза становить 1.0 мг естрадіолу (1.0 г гелю відповідно) на добу, але вибір початкової дози може грунтуватися на вираженості симптомів. Залежно від клінічної картини доза може бути змінена після 2-3 циклів індивідуально від 0.5 г до 1,5 г на добу, що відповідає від 0.5 до 1.5 мг естрадіолу на добу.

На початку і при продовженні лікування симптомів менопаузи поста слід застосовувати найменшу ефективну дозу протягом менш тривалого періоду.

Застосування препарату Дивігель без додавання гестагена можливо тільки у пацієнток з віддаленої маткою.

Пацієнткам з інтактною (неоперованих) маткою під час лікування препаратом Двігель рекомендується призначати гестаген - не менше 12-14 днів поспіль протягом місяця або 28-денного циклу. Після курсового застосування гестагену має настати кровотеча. При позачергових або тривалих маткових кровотечах слід обов'язково встановити причину їх виникнення.

У жінок, які перенесли гістеректомію, додавання гестагена при відсутності в анамнезі ендометріозу не рекомендується.

У жінок, які не застосовували раніше препарати для замісної гормональної терапії (ЗГТ), і у жінок, які переходять на препарат Дивігель з комбінованого препарату для ЗГТ з безперервним режимом прийому, лікування препаратом Дивігель можна починати в будь-який зручний для пацієнтки день. У жінок, які переходять на препарат Дивігель з безперервною послідовною схеми ЗГТ, лікування слід починати після завершення попередньої схеми.

Якщо пацієнтка забула нанести гель, слід зробити це якомога швидше, однак не пізніше, ніж протягом 12 годин з моменту нанесення препарату. Якщо пройшло більше 12 годин, то нанесення препарату Дивігель варто відкласти до наступного разу. При нерегулярному застосуванні препарату (пропущені дози) можуть виникнути "проривні" кровотечі і "мажуть" кров'янисті виділення.

Гель зазвичай наноситься 1 раз / сут на чисту суху шкіру нижньої частини передньої стінки живота, поперекової області, плечей, передпліч, або по черзі на праву чи ліву сідниці, щодня чергуючи місця нанесення. Препарат Дивігель не слід наносити на молочні залози, обличчя, область статевих органів, а також на роздратовані ділянки шкіри. Площа нанесення повинна бути дорівнює за величиною 1-2 долонях. Після нанесення препарату слід почекати кілька хвилин, поки гель не підсохне (2-3 хв). Місце нанесення гелю не можна обполіскувати протягом 1 ч. Слід уникати випадкового потрапляння препарату Дивігель в очі. Слід вимити руки відразу ж після нанесення гелю.

Додаткова інформація для особливих груп пацієнток

Досвід застосування препарату Дивігель у жінок старше 65 років обмежений.

Показання до застосування препарату Дивігель у дітей відсутні.


Категорія відпуску. За рецептом.

Передозировка

Симптоми: болі в молочних залозах, відчуття тривоги, дратівливість, нудота, блювота, в деяких випадках - метрорагія.

При трансдермальном застосуванні передозування малоймовірне.

Лікування: симптоматичне. Гель повинен бути змитий з шкіри. Симптоми зникають при зниженні дози або при відміні препарату.

Побочные действия

Протягом перших декількох місяців лікування можуть спостерігатися "проривні" кровотечі, "мажучі" кров'янисті виділення і хворобливість або збільшення молочних залоз. Як правило, ці ефекти мають тимчасовий характер і зазвичай зникають на тлі триваючого лікування. Небажані лікарські реакції були зареєстровані, зокрема, в трьох клінічних дослідженнях III фази. Нижче перераховані небажані лікарські реакції, відмічені в клінічних дослідженнях (тільки ті випадки, які мали можливий зв'язок з трансдермальним застосуванням естрадіолу в дозі 50 мкг або 100 мкг на добу), а також небажані лікарські реакції, що спостерігалися в постмаркетинговий період. В цілому можна очікувати, що небажані лікарські реакції можуть мати місце у 76% пацієнтів. У клінічних дослідженнях місцеві реакції і біль в молочних залозах зустрічалися більш ніж у 10% пацієнток.

Частота побічних ефектів препарату розцінюється наступним чином: часто (>1 / 100, <1/10); нечасто (>1 / 1000, <1/100); рідко (>1 / 10 000, <1/1000); частота невідома (відзначені в постмаркетинговий період).

Доброякісні, злоякісні та неуточнені новоутворення (включаючи кісти та поліпи): нечасто - доброякісні новоутворення молочної залози, доброякісні новоутворення ендометрія; частота невідома - міома матки.

З боку імунної системи: нечасто - реакції гіперчутливості; частота невідома - загострення спадкового ангіоневротичного набряку. >

Порушення харчування та обміну речовин: часто - набряки, збільшення маси тіла, зниження маси тіла; нечасто - підвищення апетиту, гіперхолестерінемія1.

Порушення психіки: часто - депресія, нервозність, сонливість; нечасто - тривога, безсоння, апатія, емоційна лабільність, порушення концентрації уваги, зміни лібідо і настрою, ейфорія1, возбужденіе1.

З боку нервової системи: часто - головний біль, запаморочення; нечасто - мігрень, парестезії, тремор1.

З боку органу зору: нечасто - порушення зренія1, синдром сухого очі1; рідко - непереносимість контактних лінз.

З боку серця: нечасто - відчуття серцебиття.

З боку судин: часто - "припливи"; нечасто - підвищення АД1, поверхневий флебіт1, пурпура1; рідко - венозна тромбоемболія (в т.ч. тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок і малого тазу і тромбоемболія легеневої артерії); частота невідома - церебральні ішемічні розлади.

З боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння: нечасто - одишка1, рініт1.

З боку шлунково-кишкового тракту: часто - нудота, блювота, спазми шлунку, метеоризм; нечасто - запор, діспепсія1, діарея1, порушення з боку прямої кішкі1; частота невідома - біль в животі, здуття живота.

З боку печінки та жовчовивідних шляхів: рідко - порушення функції печінки, холестаз; частота невідома - холестатичнажовтуха.

З боку шкіри і підшкірних тканин: нечасто - акне, алопеція, сухість шкіри, патологія нігтів1, шкірні узелкі1, гірсутізм1; рідко - висип; частота невідома - контактний дерматит, екзема.

З боку скелетно-м'язової та сполучної тканини: нечасто - патологія суглобів, м'язові спазми.

З боку нирок і сечовивідних шляхів: нечасто - прискорене сечовипускання, затримка сечовипускання, нетримання мочі1, цістіт1, зміна кольору мочі1, гематурія.

З боку репродуктивної системи і молочних залоз: часто - ациклічні кровотечі з піхви або "мажуть" кров'янисті виділення, виділення з піхви, вульвовагиніти, менструальні порушення, біль або болючість молочних залоз; нечасто - збільшення молочних залоз, болючість при пальпації молочних залоз, гіперплазія ендометрію, маткові нарушенія1; рідко - дисменорея, стан нагадує передменструальний синдром.

Загальні розлади і порушення в місці введення: часто - подразнення шкіри, свербіж в місці нанесення препарату, біль, підвищена пітливість; нечасто - стомлюваність, астенія1, ліхорадка1, грипоподібний сіндром1, недомоганіе1.

Лабораторні та інструментальні дані: нечасто - відхилення від норми результатів лабораторних аналізов1.

1 Спостерігалися в клінічних дослідженнях у поодиноких випадках. З огляду на малий розмір популяції (n = 611), на підставі цих результатів неможливо визначити, чи були ці явища нечастими або рідкісними.

На тлі лікування естрогенами / гестагенами спостерігалися і інші небажані реакції:

доброякісні та злоякісні естрогензалежні новоутворення, зокрема, рак ендометрія;
інфаркт міокарда та інсульт;
порушення з боку шкіри і підшкірної клітковини: хлоазма, мультиформна еритема, вузлова еритема, тромбоцитопенічна пурпура;
відзначається підвищення ризику розвитку деменції при початку ЗГТ у віці старше 65 років.
У жінок, які застосовують комбіновані естроген-гестагенні препарати понад 5 років, відзначається зростання ризику діагностування раку молочної залози в 2 рази.

У зв'язку з вмістом в складі пропіленгліколю препарат Дивігель може викликати роздратування шкіри.

Ризик розвитку раку яєчників

Застосування ЗГТ у вигляді

Особые условия

При лікуванні симптомів менопаузи поста ЗГТ слід починати тільки при наявності симптомів, які несприятливо впливають на якість життя. Слід щонайменше 1 раз в рік проводити детальну оцінку ризиків і користі і призначати ЗГТ лише в тому випадку, якщо користь перевищує ризик.

Дані щодо ризиків, пов'язаних з проведенням ЗГТ для лікування ранньої менопаузи, обмежені. Однак, з огляду на низький абсолютний ризик ЗГТ у жінок молодого віку, співвідношення користі та ризиків у таких жінок, можливо, більш сприятливо, ніж у жінок старшого віку.

Перед початком або повторним призначенням ЗГТ необхідно зібрати повний особистий і сімейний анамнез. Слід провести медичне обстеження з метою виявлення можливих протипоказань і дотримання необхідних запобіжних заходів при прийомі препарату (включаючи обстеження органів малого таза і молочних залоз). У процесі лікування рекомендується проводити періодичні обстеження, частота і методи, що входять до нього, визначаються для кожного конкретного випадку індивідуально. Дослідження, включаючи мамографію, повинні проводитися відповідно до прийнятих норм і адаптуються до індивідуальних клінічних потреб кожного окремого випадку.

Під час прийому пацієнткою препаратів для ЗГТ повинна проводитися ретельна оцінка всіх переваг і ризику терапії.

Стану, які вимагають спостереження

Якщо будь-яка з нижчеперелічених станів присутні, зустрічалися раніше і / або загострювалися під час вагітності або попередньої гормональної терапії, пацієнтка повинна перебувати під постійним наглядом лікаря. Слід взяти до уваги, що ці стани можуть, в окремих випадках, рецидивировать або загострюватися під час лікування препаратом Дивігель, зокрема: міома матки або ендометріоз; фактори ризику розвитку тромбоемболічних захворювань; фактори ризику естрогензалежних пухлин (наявність родичів першої лінії спорідненості з раком молочної залози); артеріальна гіпертензія; захворювання печінки (наприклад, аденома печінки); цукровий діабет з або без діабетичної ангіопатії; холелітіаз; мігрень і / або сильний головний біль; системна червона вовчанка; гіперплазія ендометрію в анамнезі; епілепсія; бронхіальна астма; отосклероз, спадковий ангіоневротичний набряк.

Причини негайного припинення терапії

Терапія повинна бути припинена у випадку, якщо виявлені протипоказання і / або в наступних ситуаціях: жовтяниця або погіршення функції печінки; виражене підвищення артеріального тиску; знову виникли напади мігренеподібного головного болю; вагітність.

Гіперплазія і рак ендометрія

Ризик виникнення гіперплазії і раку ендометрія підвищується при прийомі естрогенів протягом тривалого часу. За наявними даними, ризик розвитку раку ендометрія у жінок, які застосовують тільки естрогени, зростає в 2-12 разів у порівнянні з жінками, які не застосовують естрогени, в залежності від тривалості лікування і дози естрогену. Після припинення лікування підвищений ризик може зберігатися протягом як мінімум 10 років. Для зниження ступеня ризику необхідно комбінувати терапію естрогенами у жінок з неудаленной маткою з гестагенами як мінімум 12 днів протягом циклу лікування або приймати молочних залоз і позаматкової препарати безперервно.

Протягом перших місяців лікування можуть спостерігатися "проривні" кровотечі і "мажуть" кров'янисті виділення. Якщо "проривна" кровотеча або "мажуть" кров'янисті виділення з'являються після деякого періоду лікування або тривають після відміни лікування, необхідно провести обстеження для виявлення причин їх виникнення, включаючи біопсію ендометрія (для виключення злоякісного новоутворення ендометрія).

Застосування препаратів для ЗГТ, що містять тільки естроген, може призводити до передраковій або злоякісної трансформації залишкових вогнищ ендометріозу. Таким чином, у жінок, які перенесли гістеректомію в зв'язку з ендометріозом, слід передбачити додавання гестагенів до замісної терапії естрогенами з метою профілактики раку ендометрія, якщо відомо, що у них є резидуальних вогнища ендометріозу.

Рак молочної залози

Наявні дані в цілому свідчать про підвищення ризику раку молочної залози у жінок, які отримують молочних залоз і позаматкової препарати і, можливо, також препарати для ЗГТ, що містять тільки естроген; цей ризик залежить від тривалості застосування ЗГТ.

Застосування комбінованих естроген-гестагенних препаратів для ЗГТ. У рандомізованому плацебо-контрольованому дослідженні (дослідження "Ініціативи здоров'я жінок", WHI) і в епідеміологічних дослідженнях отримані збігаються дані про підвищення ризику раку молочної залози у жінок, які отримують молочних залоз і позаматкової препарати для ЗГТ; підвищення ризику виявлялося приблизно через 3 роки лікування.

Застосування препаратів для ЗГТ, що містять тільки естроген. У дослідженні WHI не виявлено підвищення ризику розвитку раку молочної залози у жінок, які перенесли гістеректомію і застосовують препарати для ЗГТ, що містять тільки естроген.

У наглядових дослідженнях в більшості випадків повідомляється про незначне збільшення ризику діагностування раку молочної залози, який істотно нижче, ніж у жінок, які застосовують комбінації естрогену і гестагена.

Додатковий ризик починає проявлятися після декількох років лікування, але повертається до початкового рівня протягом декількох (не більше п'яти) років після припинення лікування.

ЗГТ, зокрема, комбінованими естроген-гестагенами препаратами, призводить до підвищення щільності мамографічних зображень, що може перешкоджати рентгенологічного виявлення раку молочної залози.

рак яєчників

Рак яєчників зустрічається не так часто, ніж рак молочної залози. Епідеміологічні дані, отримані з великого мета-аналізу, свідчать про дещо підвищеним ризик у жінок, що приймають монопрепарати естрогену або комбіновану естроген-гестаген ЗГТ; ризик стає явним протягом 5 років застосування і зменшується з часом після припинення прийому. Деякі інші дослідження, включаючи дослідження WHI, припускають, що застосування комбінованої ЗГТ може бути пов'язано з аналогічним або трохи меншим ризиком (див. Розділ "Побічна дія").

тромбоемболії

У жінок, які отримували ЗГТ, спостерігається більш високий ризик розвитку венозних тромбоемболій (ВТЕ), зокрема, тромбозу глибоких вен або тромбоемболії легеневої артерії, в порівнянні з жінками, які не отримували ЗГТ, в 1.3-3 рази. Імовірність вища в перший рік ЗГТ, ніж в наступні роки.

Основні фактори ризику: індивідуальний або сімейний анамнез, застосування естрогенів, серйозні операції, тривала іммобілізація, виражене ожиріння (ІМТ більше 30 кг / м2), системний червоний вовчак, похилий вік, вагітність і післяпологовий період, злоякісні новоутворення.

Немає єдиної думки щодо можливої ??ролі варикозного розширення вен у розвитку ВТЕ.

Ризик ВТЕ підвищується при тривалій іммобілізації, обширних травмах або значних хірургічних втручаннях. Прийом препаратів для ЗГТ повинен бути припинений за 4-6 тижнів до запланованих хірургічних операцій на органах черевної порожнини або ортопедичних операцій на нижніх кінцівках. Лікування може бути відновлено після повного відновлення рухової здібності.

Жінкам, які не мають ВТЕ в анамнезі, але мають родичів першої лінії спорідненості, які перенесли тромбози в молодому віці, скринінг можна запропонувати після докладного обговорення його обмежень (при скринінгу виявляються лише деякі тромбофіліческіе розлади). Якщо виявляється тромбофіліческіе розлад, що виявлялося тромбозами у членів сім'ї, а також при наявності "важких" дефектів (таких як дефіцит антитромбіну, протеїну S або протеїну С, або комбінації дефектів), проведення ЗГТ протипоказано.

У жінок, які вже отримують постійне лікування антикоагулянтами, потрібна ретельна оцінка співвідношення користі і ризику ЗГТ.

Якщо після початку лікування розвивається ВТЕ, препарат слід відмінити. Пацієнткам слід вказати на необхідність негайно зв'язатися з лікарем при появі потенційних симптомів тромбоемболії (хворобливість і / або набряклість нижньої кінцівки, раптові болі в грудній клітці, задишка).

Ішемічна хвороба серця

У рандомізованих контрольованих дослідженнях не отримано дані про профілактичний ефект щодо інфаркту міокарда у жінок з або без ІХС, які отримували молочних залоз і позаматкової препарати для ЗГТ або тільки естрогени.

Застосування комбінованих естроген-гестагенних препаратів для ЗГТ. При застосуванні комбінованих естроген-гестагенних препаратів для ЗГТ відзначається невелике збільшення відносного ризику ІХС. Оскільки вихідний абсолютний ризик ІХС в значній мірі залежить від віку, число додаткових випадків ІХС, обумовлених застосуванням естрогенів в поєднанні з гестагенами, у здорових жінок, що наближаються до менопаузи, вкрай мало, проте збільшується з віком.

Застосування препаратів для ЗГТ, що містять тільки естроген. У рандомізованих контрольованих дослідженнях не отримано даних про підвищення ризику ІХС у пацієнток, які перенесли гістеректомію і отримують препарати для ЗГТ, що містять тільки естроген.

Ішемічний інсульт

ЗГТ комбінованими естроген-гестагенами препаратами і тільки естрогенами пов'язана з підвищенням ризику ішемічного інсульту майже в 1.5 рази. Відносний ризик не змінюється з віком і в залежності від часу, що пройшов після настання менопаузи. Однак, оскільки вихідний ризик інсульту в значній мірі залежить від віку, загальний ризик інсульту у жінок, які отримують ЗГТ, буде збільшуватися з віком.

Порушення функції нирок

Естрогени викликають затримку рідини в організмі. Пацієнтки із серцевою або нирковою недостатністю повинні перебувати під постійним наглядом лікаря.

Цукровий діабет

Естрогени підвищують чутливість до інсуліну і збільшують його виведення. Пацієнткам із цукровим діабетом в перші місяці ЗГТ показаний постійний контроль концентрації глюкози в крові.

Жовчнокам'яна хвороба

Прийом естрогенів підвищує ризик виникнення жовчнокам'яної хвороби.

Гіпертригліцеридемія

Необхідно уважне спостереження під час проведення ЗГТ у жінок з гіпертригліцеридемією в анамнезі, оскільки при цьому стані на тлі терапії естрогенами описані поодинокі випадки різкого підвищення концентрації тригліцеридів в плазмі, що призводять до розвитку панкреатиту.

Вплив на функцію щитовидної залози

Естрогени підвищують концентрацію ТЗГ, приводячи до збільшення загальної концентрації циркулюючих гормонів щитовидної залози.

хлоазма

У деяких випадках може розвиватися хлоазма, особливо у жінок, що мають в анамнезі хлоазма під час вагітності. Жінкам, які мають схильність до розвитку хлоазми, на тлі застосування ЗГТ слід звести до мінімуму вплив сонячного або ультрафіолетового опромінення.

Вплив на когнітивну функцію

ЗГТ не покращує когнітивну функцію. Відзначається деяке підвищення ризику розвитку деменції при початку ЗГТ у віці старше 65 років.

Препарат Дивігель не є контрацептивним засобом, під час прийому препарату необхідно застосовувати адекватні негормональні методи контрацепції.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами та механізмами

Не впливає.


Категорія відпуску. За рецептом.

Особые условия хранения

Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °C.

Синоним

ЭСТРАДИОЛ, ВАГИФЕМ®, ДЕПО-ЭСТРАДИОЛ, ДИВИГЕЛЬ®, КЛИМАРА, МЕНОРЕСТ, МЕНОСТАР, РАСТВОР ЭСТРАДИОЛА ДИПРОПИОНАТА В МАСЛЕ 0, 1% ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ, ТРИСЕКВЕНС®, ФЕМ 7, ЭСТРАДЕРМ ТТС, ЭСТРАМОН 100, ЭСТРАМОН 50, ЭСТРАС, ЭСТРИМАКС, ЭСТРОЖЕЛЬ, ЭСТРОФЕМ®

Инструкция, размещенная на данной странице, носит информационный характер и предназначена исключительно для ознакомительных целей. Не используйте данную инструкцию в качестве медицинских рекомендаций . Постановка диагноза и выбор методики лечения осуществляется только вашим лечащим врачом. Подробнее об Отказе от ответственности.

08004 08004