Що робити при отруєнні або ТОП - ефективних препаратів від Apteka.com

Оновлено:
21.03.2024
Перевірено
Що робити при отруєнні або ТОП - ефективних препаратів від Apteka.com червень 2022

Отруєння (харчове) - інтоксикація організму після вживання не свіжої їжі, зараженої токсинами або хвороботворні мікроорганізми, що містить. Найчастіше супроводжується симптомами:

  • слабкість;
  • нудота, біль у животі;
  • підвищена температура;
  • запаморочення;
  • відсутність апетиту;
  • зневоднення;
  • діарея.

Перша допомога при отруєнні


Харчове отруєння зазвичай лікується в домашніх умовах. Ось кілька способів, якими ви можете допомогти собі у лікуванні харчового отруєння:
Якщо за всіма симптомами ви розумієте, що ви отруїлися, то насамперед потрібно промити шлунок. Необхідно випити 1-2 літри води і викликати блювоту, щоб уникнути всмоктування токсинів у кров, у воду також можна додати трохи соди. Продовжувати необхідно до того моменту, поки при блюванні не виходитиме чиста вода.

Після очищення шлунка важливо залишатися гідратованим. У великій кількості вживати воду, можливо, їдальню газовану, яка допомагає виводити токсини. Так само відмінно підійдуть чаї з заспокійливими травами, що не містять кофеїну, відвару з ромашкою, м'ятою або кульбабою, можуть допомогти заспокоїти розлад шлунка. Краще уникати кофеїну, який може дратувати травний тракт.

Відпочинок. Людям з харчовим отруєнням також важливо перебувати у стані спокою та відпочивати. Будь-які фізичні навантаження можуть викликати блювотний позив і ще більше підвищать температуру тіла, що ускладнить організму боротьбу із хворобою.

Прийняти ліки без рецепта. Ліки можуть допомогти вам впоратися з діареєю і придушити нудоту.
Якщо у вас випадок тяжкий та погане самопочуття зберігається або погіршується, то вам може знадобитися гідратація внутрішньовенним розчином у лікарні.
У найважчих випадках харчового отруєння може знадобитися більш тривале перебування у лікарні, поки ви повністю не одужаєте, перебуваючи під наглядом лікарів.

Що можна їсти при отруєнні


Бажано поступово утримуватися від жирної та твердої їжі, поки блювота з діареєю не припиниться. Вживайте в їжі простіші продукти для перетравлення і які містять дуже мало жиру, наприклад:

  • курячий бульйон
  • рис
  • вівсяна каша
  • варені або тушковані овочі
  • відварені яйця
  • крекери солоні
  • банани
  • газовані напої
  • компоти, соки розбавлені водою

Чого слід уникати

Навіть якщо ви стали почуватися краще, все одно уникайте деякий час продукти, що важко перетравлюються:

  • сир, молоко
  • жирна та гостра їжа
  • солодощі
  • смажена їжа

Ліки при отруєнні


Другим етапом при отруєнні після промивання шлунка та припинення блювання є виведення з організму залишків токсинів та усунення патологічних симптомів за допомогою ліків. Незамінними в цій справі є сорбенти, які поглинають токсичні речовини з організму і виводяться з калом.

Частоту прийому препаратів дотримуватись згідно з інструкцією, оскільки сорбенти виводять з організму не тільки токсичні речовини, але й інші ферменти.

Сорбенти при отруєнні

 

НазваПоказанняВживання
Вугілля активоване Sor.BonaДієтична добавка рекомендується для використання при розладах шлунково-кишкового тракту (диспепсія, метеоризм), а також при алкогольній інтоксикації, отруєнні.Дорослим по 1-2 капсули 2-3 рази на день через 1,5-2 години після вживання їжі, запиваючи водою.

Дітям з 6-ти років за рекомендацією лікаря.
Активний кремній Sor.BonaЗастосовується як дієтична добавка до раціону харчування – додаткове джерело ентеросорбенту – високодисперсного кремнезему з метою створення оптимальних умов функціонування організму при харчових отруєннях різного походження (в т. ч. грибами та алкоголем), гострих кишкових інфекціях, шлункових релаксаціях.вживати дорослим та дітям віком від 3-х років і старше: дорослим та дітям віком від 7 років і старше - по 3-4 капсули 3-4 рази на добу;

дітям віком 3-4 роки - по 2 капсули 3 рази на добу;

дітям віком 5-6 років - по 3 капсули 3 рази на добу;

Запивати питною водою.
ЕнтеросгельРекомендований при отруєнні алкогольними напоями та наркотичними засобами; токсикози вагітних перші 4 місяці вагітності, у комплексній терапії дисбактеріозу кишечника, при токсичному гепатиті, вірусних гепатитах А, В, цирозі печінки та холестазі різної етіології; при ентероколітах, колітах, діареї, гастритах зі зниженою кислотністю.Застосовувати внутрішньо 3 рази на добу за 1,5-2 години до або через 2 години після їжі або прийому медикаментів, запиваючи достатньою кількістю води.

Для дорослих та дітей старше 14 років разова доза препарату становить 15 г (їдальня ложка), добова доза – 45 г.

Для дітей від народження до 5 років: разова доза препарату становить 5 г (чайна ложка), добова – 15 г; від 5 до 14 років: разова доза – 10 г (десертна ложка), добова доза – 30 г.

Курс лікування – від 7 до 14 діб.
СмектаСмекта впливаючи на бар'єрну функцію слизової оболонки травної системи та завдяки високій здатності до зв'язування зі слизовою оболонкою захищає слизову оболонку травного тракту. Препарат застосовується при: інфекційно-запальних захворюваннях кишківника; гострої діареї; хронічній діареї.Лікування гострої діареї
Діти віком від 1 місяця до 1 року: 2 пакетики на добу протягом 3 днів, потім 1 пакетик на добу.
Діти віком від 1 року: 4 пакетики на добу протягом 3 днів, потім 2 пакетики на добу.
Дорослі: в середньому 3 пакетики на добу. Дозу лікарського засобу можна подвоїти на початку лікування.
Інші показання
Діти віком від 1 місяця до 1 року: 1 пакетик на добу.
Діти віком від 1 до 2 років: від 1 до 2 пакетиків на добу.
Діти віком від 2 років: 2 - 3 пакетики на добу.
Дорослі: в середньому 3 пакетики на добу.
АтоксилПоказаний при гострих кишкових захворюваннях, що супроводжуються діарейним синдромом (сальмонельоз, харчові токсикоінфекції); у комплексній терапії вірусних гепатитів А та Ст.Атоксил приймати як суспензії для внутрішнього застосування. Вміст 1-2 пакетів-саші (2-4 г) ретельно розмішати в 50-100 мл (1/4-1/2 склянки) нейтральної негазованої або охолодженої кип'яченої води до утворення однорідної суспензії.
Флакон із порошком відкрити, додати нейтральну негазовану або охолоджену кип'ячену воду до мітки 250 мл, перемішати до утворення однорідної суспензії.
Добова доза для дорослих та дітей віком від 7 років становить 12 г, при необхідності добову дозу можна збільшити до 24 г; для дітей віком від 1 до 7 років доза становить 150-200 мг на 1 кг маси тіла. Добову дозу розподіляти на 3-4 прийоми. Максимальна разова доза не повинна перевищувати половини добової дози.
Приготовлену водну суспензію приймати внутрішньо за 1 годину до їди або прийому лікарських засобів.

 

Таблетки при отруєнні

 

НазваПоказанняВживання
НіфуроксазидГостра діарея інфекційної етіології, отруєння.Дорослим та дітям старше 7 років застосовувати по 2 таблетки 4 рази на добу (через кожні 6 годин). Препарат застосовувати внутрішньо, запиваючи невеликою кількістю води, незалежно від їди. Тривалість лікування – не довше 7 днів. Під час лікування гострої діареї обов'язковим є постійне пероральне або внутрішньовенне поповнення дефіциту рідини в організмі залежно від загального стану пацієнта.
ЛевоміцетинІнфекційно-запальні захворювання, спричинені чутливими до препарату мікроорганізмами: черевний тиф, паратифи, ієрсиніоз, бруцельоз, шигельоз, сальмонельоз, туляремія, рикетсіози, хламідіози, гнійний перитоніт, бактеріальний менінгіт, інфекції жовчовивідних шляхів.

Препарат показаний у випадках неефективності інших протимікробних засобів з огляду на можливість розвитку виражених побічних ефектів.
Левоміцетин слід призначати внутрішньо за 30 хвилин до їди (у разі нудоти та блювання - через годину після їди).

Дорослим призначати по 250-500 мг 3-4 рази на добу; добова доза - 2 г. В особливо тяжких випадках (черевний тиф тощо) Левоміцетин призначати у дозі до 4 г на добу (максимальна добова доза для дорослих) під суворим контролем стану крові та функцій печінки і нирок; добову дозу розподіляють на 3-4 прийоми.

Курс лікування Левоміцетином становить 7-10 днів. За показаннями, за умов доброї переносимості та відсутності змін у складі периферичної крові можливе продовження курсу лікування до 2 тижнів.

 

Вода при отруєнні в аптеці

 

НазваПоказанняВживання
Вода РеОУсуває симптоми дегідратації (втома, головний біль, сухість шкіри та слизових), попереджає зневоднення, нормалізує діурез та знижує інтоксикацію. Рекомендується при станах, що супроводжуються зневодненням та інтоксикацією організму: отруєння, діарея, алкогольна інтоксикація.За бажанням.
Поляна квасова-8Рекомендується у профілактиці та лікуванні захворювань:

кишково-шлункового тракту: хронічні гастрити, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки;
печінки: хронічний вірусний гепатит, токсичне та медикаментозне ураження печінки;
ендокринної системи: цукровий діабет, ожиріння, порушення сольового обміну
За бажанням.
08004 08004