Провізор розкриває тему: "Що таке імпотенція?"

Оновлено:
09.01.2023
Перевірено
Провізор розкриває тему: "Що таке імпотенція?" липень 2021

Автор статті: ©Батура Р.В., провізор 

Раніше вважалося, що ця проблема - доля літніх чоловіків, як частина старіння, але це далеко не так. Аналізуючи ситуацію за останні роки, вік хворих значно знизився - починаючи з 18-20 років вже зафіксовані випадки скарг на послаблення ерекції. Найпоширенішою причиною є психологічне порушення потенції. Але поспішаю заспокоїти "сильну половину" нашого суспільства - виникнення раптового зниження потенції на психологічному тлі має тимчасове явище, а якщо ще й зберігається наявність ранкових і нічних ерекцій, то варто лише вчасно звернутися до уролога або андролога, пройти обстеження, усунути стресові стани і все прийде в норму.

У стародавні часи ерекція розглядалась не як ознака статевого збудження, а як свідчення чоловічої сили і нічого не було страшніше, як втрата цієї сили. Проблема зниженої потенції тривожила всіх осіб чоловічої статі за багато століть до наукового обґрунтування причин і механізмів її прояви. З роками в медичній науці сформувалися терміни, які характеризують чоловіче здоров'я - "ерекція", "потенція", "імпотенція" (від латинського impotentia "слабкість, безсилля", статеве безсилля). За останні десятиліття термін "імпотенція" поступився місцем на користь "еректильної дисфункції".

Ерекція - збільшення обсягу статевого члена і його затвердіння. При сексуальній активізації нервових закінчень виділяються на біологічному рівні активні речовини (переважно оксид азоту), які розслаблюють гладкі м'язи кавернозних тіл статевого органу і мускулатуру артерій. Це призводить до розширення судин, підвищення кровотоку в статевому члені, розширенню і наповненню кров'ю кавернозних просторів.

Еректильна дисфункція або імпотенція - це стан, при якому важко досягти і підтримувати стійку тривалу ерекцію для проведення статевого акту. Фізіологічна складова цього процесу полягає в недостатньому наповненні кров'ю печеристих тіл статевого члена при сексуальному збудженні або його відсутності, що вимагає хорошої роботи нервової і судинної системи.

Останні дослідження Європейської Асоціації Урологів показали, що еректильну дисфункцію слід розглядати не як хворобу, а скоріше симптом, який свідчить про наявність у людини серцево-судинних захворювань і проблем з ендокринною, нервовою системою. Якщо статеве безсилля триває від 3 до 6 місяців, то це привід пройти більш серйозне обстеження.

Ознаки імпотенції

Зовнішні ознаки імпотенції у чоловіків виникають поступово. Це проявляється в зниженні або відсутності ранкових і нічних ерекцій, сексуальне бажання знижене, погіршення якості статевих актів, погана ерекція або її відсутність. При виникненні цих симптомів необхідно негайно звернутися до фахівця.

Причини імпотенції

Фактори, які впливають на розвиток імпотенції:
 

  • авітаміноз,
  • зловживання алкоголем і куріння,
  • вживання наркотичних і психотропних препаратів,
  • часті депресії,
  • неврози і розлади психіки,
  • фізична перевтома,
  • ожиріння,
  • порушення ліпідного обміну і метаболічний синдром,
  • травми.

Виділяють 4 основні причини еректильної дисфункції:

1. Психогенні - коли еректильна дисфункція пов'язана з почуттями провини і тривоги, неврозами, фобіями, порушеннями психіки, хронічною втомою, депресією, стресами і т.д. До психогенних причин також відносяться "уявні" сексуальні розлади, коли до себе пред'являються підвищені вимоги, уявні вади, синдром тривожного очікування сексуальної невдачі, спогади про невдалі статеві контакти та інше. На графіку етіологічних факторів розвитку еректильної дисфункції видно, що психологічна імпотенція має значно більшу складову в порівнянні з іншими факторами.

© за матеріалами журналу "Кардіоваскулярна терапія та профілактика". - 2018. - Том 17. - №3 © за матеріалами журналу"Кардіоваскулярна терапія та профілактика". - 2018. - Том 17. - № 3

2. Органічні - пов'язані суто з фізіологічним станом організму. Ключову роль відіграє стан кровоносної та ендокринної системи. Проблеми з судинною системою (атеросклероз, фіброз) говорять про порушення кровотоку в організмі, що призводить до недостатнього постачання кров'ю статевого члена, ослаблення ерекції або її відсутності. До ендокринних розладів відносять: порушення гормонального фону, захворювання щитовидної залози, ожиріння, гіпогонадизм (недолік тестостерону), цукровий діабет, пухлини.

До органічних проявів відносяться проблеми і анатомічного характеру:

  • травма статевого члена,
  • викривлення,
  • хвороба Пейроні,
  • приапизм,
  • мікропеніс.

 
3. Змішані - коли спостерігається одночасний прояв психологічних і органічних чинників.

4. Медикаментозні - еректильна дисфункція розвивається на тлі прийому гормональних, антигістамінних, психотропних, антидепресантів, гіпотензивних препаратів.

Як лікувати імпотенцію?

Початковою умовою лікування еректильної дисфункції є нормалізація способу життя, правильне харчування, прогулянки і тренування. Як правило, проблема у такому випадку усувається сама по собі, без медикаментозного лікування.

Досягнення медицини останніх десятиліть в області урології та андрології дозволяють практично у більшості випадків усунути проблеми з імпотенцією і відновити еректильну функцію. Особливо позитивний ефект лікування надають комфортні умови на прийомі фахівця, розуміння і встановлення довірчих відносин у цьому делікатному питанні. Для успішного лікування еректильної дисфункції, слід пройти повне обстеження. 

Наочно етапи обстеження представлені на схемі:

© за матеріалами доповідей Європейської асоціації урологів

Якщо поліпшення не спостерігається, переходять до симптоматичної терапії і обстеження. При психогенній імпотенції призначають психотерапію, при зниженому рівні тестостерону - гормонотерапію. Високу ефективність у лікуванні еректильної дисфункції показали препарати з групи інгібіторів фосфодіестерази-5. Застосовуються як поодиноко, так і відповідно до прописаному курсу.

Як підвищити потенцію?

Якщо еректильна дисфункція носить нестійкий характер, при відсутності супутніх захворювань, то слід звернути увагу на здоровий сон, нормалізацію способу життя і правильне харчування. Продукти харчування мають великий вплив на потенцію.

З давніх часів широке застосування мали афродизіаки, які підсилюють кров'яне постачання судин, збільшують статевий потяг і підвищують ерекцію. Не обов'язково це якісь рідкісні делікатеси, навіть звичайне у нашому житті гарбузове насіння благотворно впливає на стан передміхурової залози - це позитивно позначається на ерекції. Волоські горіхи і велика кількість зелені в раціоні харчування підвищують рівень тестостерону. Найефективнішою вправою для зміцнення ерекції вважаються присідання, рекомендується виконувати по 50-100 присідань в день.

Медичні препарати для підвищення потенції надають в 95% позитивний ефект. Чинними активними речовинами цих препаратів є: силденафіл, варденафіл, тадалафіл і уденафіл. Вони блокують фермент ФДЕ-5, завдяки чому відбувається активне постачання судин статевого члена кров'ю. Умовою успішної дії цих препаратів є наявність адекватного статевого збудження.

Асортимент популярних таблеток для підвищення потенції:

Також останнім часом набирають обертів гомеопатичні препарати для підвищення потенції, без побічних ефектів. Імпаза та препарати, які містять в собі алкалоїд кори і кореневищ африканського дерева йохимбе - йохимбина гідрохлорид (Йохімбекс-гармонія, Йохимбе, Йохимбина гідрохлорид).

Якщо пероральні таблетки погано переносяться або не роблять належного впливу - тоді вдаються до вазоактивних препаратів для ін'єкційного введення в тіло статевого члена, після чого протягом 10-15 хвилин настає тривала стійка ерекція, достатня для проведення статевого акту. Крім ін'єкцій використовуються також уретральні супозиторії з діючою речовиною алпростадил. Доза ін'єкційного препарату або супозиторіїв підбирається лікарем після обстеження і призначення курсу лікування, пацієнт навчається техніці самостійного правильного введення препарату.

Література і джерела:

1. Главная вещь в жизни каждого мужчины // https://gnicpm.ru/articles/paczientam-articles/glavnaya-veshh-v-zhizni-kazhdogo-muzhchiny.html
 
2. Сколько стоит вылечить импотенцию // https://journal.tinkoff.ru/erectile-dysfunction/
 
3. Кочарян Г. С., Кочарян А. С. Психотерапия сексуальных расстройств и супружеских конфликтов. - М.: Медицина, 1994
 
4. Пуссеп Л. О мозговых центрах, управляющих эрекцией полового члена и семяотделением. - СПб., 1902.
 
5. Мильман Л. Клиника и лечение импотенции. - Л.: Медгиз, 1960.
 
6. Импотенция, или Наиболее частая неудача в жизни мужчины // https://mazm.com.ua/ru/archive/2013/2(8)/pages-56-59/impotenciya-ili-naibolee-chastaya-neudacha-v-zhizni-muzhchiny
 
7. Рекомендации по сексуальной дисфункции у мужчин: эректильной дисфункции и преждевременной эякуляции / перевод Ширанов К.А. - © Европейская ассоциация урологов, 2014
 
8. Сексуальная дисфункция у мужчин: эректильная дисфункция и преждевременная эякуляция / перевод Климов М.Н. - © Европейская ассоциация урологов, 2011. - с.7-25
 
9. Сборник трудов XV конгресса «Мужское здоровье». Сочи, 2019
 
10. Применение препарата Эргос в терапии эректильной дисфункции / [материалы производителя ФарКос] // http://farkos.ua/publication/ergos/primenenie-preparata-ergos-v-terapii-erektilnoj-disfunkcii.html
 
11. Лечение эректильной дисфункции у больных сердечнососудистыми заболеваниями и коморбидным состоянием: обзор клинических исследований по курсовой терапии препаратами фосфодиэстеразы-5 типа // Кардиоваскулярная терапия и профилактика. - 2018. - Том 17. - № 3. - с.79-84

 

08004 08004