Мігрень: причини, симптоми, лікування та профілактика

Оновлено:
09.01.2023
Перевірено
Мігрень: причини, симптоми, лікування та профілактика лютий 2022

Раніше ми розбиралися з головними болями вцілому, зі статтею можна ознайомитися перейшовши за посиланням. У цій статті більш детально поговоримо про мігрені.

Мігрень - самостійне захворювання в області голови, а не прояв симптомів інших захворювань больові відчуття безпосередньо пов'язані з порушенням функцій головного мозку, і можуть супроводжуватися нудотою і блювотою.

Причини мігрені

Мігренозні головні болі виникають через загострену збудливість нейронів в мізку. Чому виникає ця збудженість нервових клітин остаточно ще не встановлено. На сьогодні з упевненістю можна говорити тільки про спадковість даного захворювання.

Спровокувати напад мігрені можуть різні тригери:

  • спиртні напої;
  • різкі запахи;
  • зміна гормонального фону;
  • стреси;
  • голодування або навпаки переїдання;
  • реакція на яскраве світло;
  • поганий сон;
  • зміна погоди.

Необхідно не пускати на самоплив хворобу, а ретельно досліджувати за яких обставин виникають напади, щоб у подальшому дієво локалізувати больові відчуття та запобігати їх виникнення .

Симптоми мігрені

Симптоматику мігрені об'єднують у чотири етапи, кожному з яких характерна своя сукупність симптомів.

  1. Продром. Починається незадовго до нападу і характерною рисою є: втрата / збільшення апетиту, втома, дратівливість, почуття пригніченості
  2. Аура. Тривалість від 5-ти хвилин до 1-ї години, і кваліфікується характерними світловідчуттями у вигляді сліпих плям, різнокольорових ліній, спалахів світла. Крім того може бути оніміння обличчя і кінцівок, погіршення слуху., проблеми з вимовою слів.
  3. Головний біль. Може тривати від 2-х годин, до декількох днів. Це дуже сильна, пульсуюча або розпираюча біль, яка в основному поширюється на частину голови. Може супроводжуватися нудотою, блювотою, високою чутливістю до звуків або світла.
  4. Постдром. Больові відчуття зникають, але протягом доби може залишатися ще почуття пригніченості, нервозності, неуважності.

Лікування та профілактика мігрені

Поки немає дієвих ліків, які здатні прибрати напади мігрені раз і назавжди. Але, при правильній терапії можна не тільки зняти або знизити біль, але і зменшити кількість нападів. Виділяють два можливих рішення:.

Лікування нападу.

Перш за все застосовуються анальгетики (аспірин, ібупрофен.), або триптани (елетриптан, суматриптан). Якщо є симптоми нудоти і блювоти - протиблювотні засоби. Не потрібно займайтися лікуванням самостійно, це може тільки погіршити ситуацію,  рекомендуємо звертайтатися до лікаря!

Профілактика нападу.

При частих нападах, прописують бета-блокатори, антидепресанти і антиконвульсанти, які впливають на тонус судин і збудженість нейронів. Таке лікування тривале, але воно значно зменшує періодичність нападів..

Нижче представлені короткі характеристики найпопулярніших препаратів в Україні.

Таблетки від мігрені

НазваДіючі речовиниКраїна походженняОпис
Солпадеїн Активпарацетамол
кофеїн
ІрландіяЕфект заснований на інгібуванні синтезу простагландинів в ЦНС. Через слабке інгібування периферичних простагландинів, зокрема в шлунково-кишковому тракті, парацетамол частково підходить для пацієнтів, для яких інгібування периферичних простагландинів є небажаним, наприклад коли протипоказані саліцилати.
Кофеїн діє як Підсилювач, збільшуючи ефективність дії парацетамолу.
ЗолмигрензолмітриптанУкраїнаВисокоефективний в комплексному лікуванні мігренозного статусу (серії з декількох важких, що йдуть один за одним нападів мігрені тривалістю 2-5 діб). Усуває мігрень, асоційовану з менструацією.
Високі дози надають седативну дію і викликають сонливість.
Дія препарату настає через 15-20 хвилин і досягає максимуму через годину після прийому. Максимальний ефект спостерігається під час прийому в період розвитку нападу.
АнтимігренсуматриптанУкраїнаСуматриптан чинить селективну вазоконстрикторну дію на судини в системі сонних артерій, але не впливає на мозковий кровообіг. Також зменшується активність трійчастого нерва.
СтопмигрензолмітриптанУкраїнаСуматриптан чинить селективну вазоконстрикторну дію на судини в системі сонних артерій, але не впливає на мозковий кровообіг. Система сонних артерій поставляє кров до екстра-і інтракраніальних тканин, наприклад, в мозкові оболонки. Внаслідок розширення цих судин розвивається мігрень.
Додатково за допомогою експериментальних даних було доведено, що суматриптан гальмує активність трійчастого нерва. Це два можливих механізми, через які проявляється антимігренозна активність суматриптану.
Клінічний ефект спостерігається через 30 хвилин після перорального прийому 100 мг лікарського засобу.
РізоптанризатриптанУкраїнаТерапевтична активність ризатриптану при лікуванні мігреневих головного болю може бути пояснена його агонистическим впливом на рецептори 5-HT1B і 5-HT1D екстрацеребральних інтракраніальних судин, які, як вважається, розширюються під час нападу, і трійчастих сенсорних нервів, які іннервують їх. Активація рецепторів 5-HT1B і 5-HT1D може призвести до звуження інтракраніальних кровоносних судин, які викликають біль, і інгібування вивільнення нейропетиду, що веде до зниження запалення чутливих тканин і зменшення передачі центрального тригемінального больового сигналу.

 

 

Не зайвим буде подбати про мінімізацію тригерів, які є збудниками нападів мігрені:

  • Правильно харчуйтеся, не голодуйте, але і не переїдайте..
  • Приберіть або мінімізуйте вплив шкідливих звичок на організм
  • боріться з безсонням, але в той же час не спите занадто довго
  • Вчасно лікуйте неврологічні захворювання, не затягуйте.
  • Тримайте організм у тонусі, займаючись спортом.

 

08004 08004