Як позбутися головного болю?

Оновлено:
09.01.2023
Перевірено
Як позбутися головного болю? липень 2021

Всі ми рано чи пізно, хтось частіше хтось рідше стикається з головним болем. На її появу впливають різні фактори. Лікарі поділяють їх на: первинні та вторинні.

Первинні - це:

  • мігрень
  • напруга
  • пучкова головний біль

Вторинні болі виникають внаслідок різних захворювань:

  • черепно-мозкова травма;
  • COVID-19;
  • енцефаліт і менінгіт;
  • гігантоклітинний артеріїт;
  • глаукома;
  • артеріальна гіпертонія і т. д.

Головний біль: безпечні таблетки від головного болю

При гострому та тривалому болю  необхідно звернутися до фахівця за консультацією і діагностикою причин появи болю в області голови. На підставі аналізів та диагностики, Вам випишуть ліки і призначать курс лікування. Чим раніше Ви звернетеся до лікаря в такій ситуації, тим ефективніше може бути лікування.

Первинні болі можна лікувати по-різному, виходячи від виду болю.

Найпопулярніші таблетки від головного болю

ТаблеткиДіюча речовинаПри вагітностіЗастосуванняДля дітей
ІбупрофенібупрофенВ 1-му і 2-му триместрі вагітності не рекомендується прийом препарату, 3-му - забороненоДіти з масою тіла 20-30 кг - по 1 таблетці, повторна доза можлива після 6 годин, але не більше 3 таблеток на добу.

Дорослі і діти з масою тіла понад 30 кг застосовувати по 1-2 таблетки кожні 4-6 годин при необхідності, але не більше 6 таблеток на добу.

Можна застосовувати дітям з масою тіла від 20 кг і віком від 6-ти років.

ПарацетамолпарацетамолМожливо, після консультації з лікарем.Дорослі та діти від 12 років: по 2 таблетки кожні 4 години, max 10 таблеток на добу.
Дітей 6-12 років: 1 таблетка кожні, але не більше 5 таб. у добу..
.
Від 6 років.
Спазмалгонмктамизол натрій, питофенон, фенпивериния бромідНе застосовуватиДорослі та діти від 15 років - по 1-2 таблетки на добу.Від 15-ти років
НурофенібупрофенНе застосовуватиДіти з масою тіла 20-30 кг - по 1 таблетці, повторна доза можлива після 6 годин, але не більше 3 таблеток на добу.

Дорослі і діти з масою тіла понад 30 кг застосовувати по 1-2 таблетки кожні 4-6 годин при необхідності, але не більше 6 таблеток на добу.

Можливе застосування дитячих дозувань препарату.
Для дітей молодше 6 років препарат випускається у формі суспензії.

КетановкеторолакНе застосовуватиТривалість прийому не більше 3-х днів.
Дорослим по 10 мг кожні 4-6 годин, але не більше 40 мг на добу.
Від 16-ти років
Аспіринкислота ацетилсаліциловаМожна застосовувати у період вагітності, якщо інші препарати не допомагають.
Протягом і та ІІ триместру вагітності не рекомендується, за вмісту ацетилсаліцилової кислоти, лише при гострій необхідності
Дорослі та діти від 15 років: 1-2 шипучі таблетки як одноразово. Повторно можливий прийом через 4-8 годин. Максимально 10 таблеток (4 г).Від 15-ти років
Цитрамонкислота ацетилсаліцилова, парацетамол, кофеїнНе застосовуватиДля дорослих: по 1 таб. 2-3 рази на добу після прийому їжі.
Максимальна дозування: 6 таблеток (у 3 прийоми) на добу.
Принииать не більше 5 днів.
Від 16-ти років
Анальгінметамізол натріюНе рекомендуєтьсяДорослі: 1-2 таблетки до двох разів у протягом 24-х годин.
Максимальна доза-4 таблетки.
Курс лікування не повинен бути більше 3 діб.
Протипоказано
Андипалметамізол натрію, бендазол гідрохлорид, папаверину гідрохлоридНе рекомендуєтьсяДорослі та діти від 12 років: по 1-2 таблетки до 3-х разів.
Максимальна доза становить 6 таблеток у день.
Курс - не більше 3 діб.
Від 12-ти років
Темпалгінметамізол натрію моногідрат, темпідонНе застосовуватиДорослим: по 1 таблетці 1-2 рази на добу. Разовий прийом - 1 таб. Max доза на добу - 2 таблетки.
Діти від 15 років: по 1 таблетці на добу. Max доза на добу - 1 таблетка.
Від 15-ти років
Фармадолкислота ацетилсаліцилова, парацетамол, кофеїнНе застосовуватиДорослі: по 1-2 таб. 2-3 рази на добу після їжі.
Максимальна добова доза - 6 таб. у 3 прийоми.
Протипоказано
Солпадеїнпарацетамол, кофеїнНе застосовуватиДорослі:по 1-2 таблетки кожні 4-6 годин, при необхідності, але не більше 8 таблеток. Курс - не більше 3-х днів.Від 12-ти років
Кеторолкеторолаку трометамінНе застосовуватиДорослі початкова доза - 10 мг. Повторно - по 10 мг до 4 разів на добу з перервами в 4-6 годин.Від 16-ти років
НайзнімесулідНе застосовуватиMax/ курс лікування - 15 діб.
Дорослим і дітям від 12 років: по 1 таблетці (100 мг) 2 рази на добу - вранці і ввечері.
Від 12-ти років

 

Мігрень

Найчастіше напади мігрені відбуваються у вечірні години або коли людина спить. Іноді передумовами виникнення є стомлюваність, депресія і слабкість протягом декількох годин або дратівливість.

Біль протікає нападами від чотирьох годин до трьох днів, в одній частині голови: швидко або повільно пульсуюча, що підвищується при звичайній активності людини . Також може виникати нудота і / або блювота;

При незначних і середніх нападах призначають прості або комбіновані анальгетики. Якщо мігрень супроводжується позивами до блювоти – протиблювотні засоби, при сильному болі і істотної дезадаптації прописують— триптани.

Пучковий головний біль

Виражається різким, одностороннім болем в надочноямковій частині голови або скронях, по 15-180 хв. і може виникати до 8 разів на добу.

Для лікування особливо ефективно застосовують триптани і інгаляції 100% кисню, а також – лідокаїн, капсаїцин.

Напруга: симптоми і способи лікування

Час від часу виникають легкі або незначні больові відчуття в області голови, як правило з двох сторін, "стискаючи в лещата", здавлюють тривалістю двох-трьох днів. Больові відчуття не посилюються під час фіз.навантажень людини, але можуть супроводжуватися світлобоязню. Особливо часто ці симптоми спостерігаються у вагітних і у осіб з підвищеним тиском.

Способи лікування:

  • прості анальгетики
  • нестероїдні протизапальні засоби
  • масаж
  • відпочинок, спокій
  • освіжаючий душ
08004 08004